www.hugovandenbroek.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Columns Broodlopers

Broodlopers....

E-mail Print PDF

Met enige regelmaat lees ik in de krant of op hardloopwebsites het woord 'broodloper'. “Wat zou dat precies zijn, een broodloper?”, vroeg ik me af. Geïnteresseerd als ik ben in alles dat met lopen te maken heeft, ging ik op onderzoek met behulp van internet.

Het woord broodloper blijkt meestal te worden voorafgegaan door het bijvoeglijk naamwoord 'Keniaanse' of 'Afrikaanse'. Kennelijk zijn mensen van andere culturen minder geschikt om een broodloper te worden. Voor mij als niet-Afrikaan is dat niet erg, want – zo was me snel duidelijk – broodlopers komen meestal negatief in het nieuws. Zo las ik een aantal malen dat de broodlopers 'er met het prijzengeld vandoor gingen'. Ordinaire boeven dus?

Na enige tijd zoeken werd het antwoord me duidelijk: broodlopers zijn (Afrikaanse) hardlopers die vooraan eindigen in hardloopwedstrijden.

Zoals dat meestal gaat met antwoorden, roepen ze meer vragen op, zoals:

Veel Kenianen eten nooit brood, kunnen het dan toch broodlopers zijn? Zelf ga ik er ook regelmatig 'met het prijzengeld vandoor', het komt zelfs voor dat ik brood koop van dat prijzengeld. Ben ik daarom ook een broodloper?Is het zo dat iedereen die full-time hardloper is, die dus met hardlopen zijn geld verdient, een broodloper is? En waarom hebben we dan geen broodtennissers en broodvoetballers? Of broodadvocaten en broodaccountants?Waarom noemen we alleen Afrikanen broodlopers, moet je daarvoor relatief arm zijn?Veel Afrikaanse lopers zijn rijker dan de gemiddelde Nederlander, zijn ze dan nog steeds broodlopers? Is Haile Gebrselassie een broodloper, of Felix Limo, of Wanjiru? Of geldt deze term alleen voor de Afrikaanse lopers die iets minder goed zijn? Maar deze minder goede lopers verdienen toch juist minder en kunnen dus minder brood kopen? Kun je beginnen als broodloper en later (bij voldoende progressie) 'broodloper-af' zijn? Of wordt deze term gebruikt om een motivatie aan te duiden: broodlopers lopen in de eerste plaats om geld te verdienen en niet om een sportieve reden? Maar hoe weten we dan wat de motivatie is van deze lopers? Zijn voetballers die in Qatar of Amerika gaan spelen dan broodvoetballers?

U ziet, ik ben verzeild geraakt in een net van verwarring. Ik weet het niet meer, dus wil bij deze een voorstel doen:

laten we de term 'broodloper' schrappen en voortaan (net als in andere sporten) gebruik maken van de voorvoegsels prof- en top-. Deze voorvoegsels voldoen prima: we spreken dus over profatleten, of toplopers. Zolang we geen duidelijke definitie hebben, de motivatie van de bewuste lopers niet kennen, of hun jaarlijkse inkomen, of hun achtergrond, lijkt dit me de beste oplossing.

Last Updated on Monday, 16 November 2009 12:16  

foto: Peter Oey

sponsor:

stichting: