www.hugovandenbroek.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Archief

14 april, Amsterdam (schiphol)

E-mail Print PDF

Het was een mooi paasweekend voor me, met 2 prijzen in 2 dagen.

Enkele weken geleden kreeg ik te horen dat ik de Jaarbeurs marathonaward had gewonnen, een award voor de beste marathonprestatie van 2008. Volgens mijn planning zou ik op dat moment in Kenia zijn en het was niet mogelijk om ná de circuitrun van 2 weken geleden langer in Nederland te blijven. Toch wilde ik erg graag bij de uitreiking zijn, in de eerste plaats omdat ik het een fantastisch initiatief vind van Rob Veer en in de tweede plaats omdat het voor het eerst in mijn leven is dat ik een award krijg. En awards krijgen, zeker in dit geval met een aansprekende jury, is toch wel een hele grote eer.

Uiteindelijk heb ik daarom besloten om een 'weekendje Nederland' te doen, waardoor ik bij de awarduitreiking aanwezig kon zijn en de dag erop de ½ marathon van Utrecht kon lopen – zodat het op en neer vliegen me niet teveel zou kosten. Ik heb dit uiteraard stilgehouden, want het was niet de bedoeling dat er iemand van de uitslag op de hoogte was. De uitreiking werd gedaan tijdens het marathoncongres, waardoor ik ook nog kon genieten van allerlei zeer interessante praatjes van o.a. Asker Jeukendrup (dé topper op voedingsgebied, die overigens binnenkort naar Iten komt), mijn oud-coach Guido Hartensveld, Luc Krotwaar, Gerard Nijboer en Cor Vriend (die tot mijn  verbazing 5-6 marathons per jaar liep, en bijna allemaal in 2.14 en sneller). En Dolf Jansen, die ons onder andere liet weten dat hij het helemaal niet erg vond als vrouwen aan hardlopen doen, maar het is wel lastig dat je er steeds om heen moet. Het beeldje dat Nadja (de winnares bij de vrouwen) en ik mochten ontvangen is erg mooi en staat nu trots in de woonkamer.

De 'Halve van Utrecht' ging goed, eigenlijk precies zoals gepland. Omdat ik wat rust heb genomen in de afgelopen 2 weken (op loopgebied dan, want naast het trainen was het best druk met: drie dagen naar Mombasa, een auto kopen, in 2 dagen terugrijden naar Iten, daarna met de hand mais planten op ons land in Eldoret omdat de tractor die we daarvoor hadden ingehuurd niet wilde komen), had ik het gevoel dat de vorm een beetje was verdwenen. Af en toe moet je gewoon de aandacht verzetten, zeker wanneer je – zoals Hilda en ik – fulltime atleet bent en de gehele dag niets anders doet dan trainen, slapen, trainen, slapen, etc. Als je dat te lang achter elkaar doet, zonder onderbreking, zonder even volledig uit het lopen te stappen, dan kun je 'opbranden', vooral mentaal. Na een tijdje verdwijnt de echte gretigheid die nodig is voor topprestaties. Dat wilde ik voor zijn. Bovendien is het ook gewoon leuk om even wat anders te doen. Overigens ben ik wel licht blijven trainen. Nu, na deze korte onderbreking, voel ik me weer klaar om er hard tegenaan te gaan.

Maar goed, met de wat mindere vorm,  besloot ik deze wedstrijd de kat uit de boom te kijken. Het bleek al snel dat de strijd ging tussen de Belg Ceulemans (met hanekam), de Marokkaanse Italiaan Cherkaoui en mij. Vooral Cherkaoui leek lang erg sterk en ik dacht dat het nog een hele kluif zou worden om hem te lossen. Na 15km hoorde ik zijn ademhaling versnellen en dat leek me een mooi moment om het tempo omhoog te gooien. Toen was de wedstrijd beslist en kon ik alleen naar de finish lopen. Dat gebeurt niet zo vaak en is best leuk om mee te maken. De gehele race was live op RTV Utrecht te volgen, dus mijn familie had de laatste 20 minuten slechts een hardlopende Hugo op de buis. Ik won in 1.05.44, gevolgd door Ceulemans in 1.06.05 en Cherkaoui in 1.06.33.

Vandaag vertrek ik naar Kenia, voor de verandering, om eindelijk weer eens een aantal zware trainingsweken te maken.

Letterenloop:

Tenslotte vraag ik alle loopliefhebbers aandacht voor de Letterenloop, die op 7 juni in Haarlem en Bloemendaal wordt gehouden. Ik werd hierop geattendeerd door schrijver/psychiater en vooral enthousiast hardloper Bram Bakker. Dit is een hardloopwedstrijd voor een goed doel: Stichting Run4Schools, een club enthousiaste mensen die in een township bij Kaapstad probeert de jeugd daar aan een betere toekomst te helpen (zie www.run4schools.nl). Iedere cent die niet noodzakelijkerwijs moet worden uitgeven aan de organisatie van de loop gaat naar Run4Schools, vorig jaar liefst 15.000 euro. Talloze schrijvers en Bekende Nederlanders doen op vrijwillige basis mee. Dus, heb je zin in een leuke én zinvolle wedstrijd over 5 of 10km, ga dan op 7 juni naar Haarlem, of surf eerst naar www.letterenloop.nl

 

 

Login Form

Who's Online

We have 12 guests online

foto: Peter Oey

sponsor:

stichting: